Панакота с Активиа с екстракт от български рози
Какво ти е необходимо за 8 порции?
½ чаша сурови шам-фъстъци
1 пликче желатин на прах (около 2½ ч.л.)
1½ ч.ч. Активиа кайсии и екстракт от розиили Активиа с ягоди и екстракт от рози
1¼ готварска сметана
½ ч.ч. кафява захар
½ ч.ч. златни стафиди
Кайсии за сервиране
Как да я приготвиш?
Загрей фурната до 350°. Запечи за много кратко шам-фъстъци до златисто кафяво. Остави да се охладят, а след това ги начупи на едри парчета. Остави ядките настрана. Добави останалите съставки и разбъркай добре.
Разбъркай желатина с ¼ чаша вода в малка купа, за да се смесят. Остави сместа 15 минути до пълното абсорбиране на желатина.
Смеси Активиа и ½ чаша сметана в средна купа. Загрей захарта и остатъка от сметаната в малка тенджера и пусни котлона на средно ниво, като често разбъркваш, докато сместа стане гореща и захарта се разтвори (около 2 минути).
Смеси с желатина до получаването на хомогенна смес.
Раздели сместа между 8 малки купички, чаши за кафе или всеки малък съд, който искаш да използваш за сервиране. Охлади за поне 2 часа в хладилника.
Преди да сервираш, украси панакотата със стафиди, кайсии, шам-фъстък или други ядки и плодове по желание.