Панакота с Активиа с екстракт от български рози

Какво ти е необходимо за 8 порции?

  • ½ чаша сурови шам-фъстъци

  • 1 пликче желатин на прах (около 2½ ч.л.)

  • 1½ ч.ч. Активиа кайсии и екстракт от розиили Активиа с ягоди и екстракт от рози

  • 1¼ готварска сметана

  • ½ ч.ч. кафява захар

  • ½ ч.ч. златни стафиди

  • Кайсии за сервиране

Как да я приготвиш?

  • Загрей фурната до 350°. Запечи за много кратко шам-фъстъци до златисто кафяво. Остави да се охладят, а след това ги начупи на едри парчета. Остави ядките настрана. Добави останалите съставки и разбъркай добре.

  • Разбъркай желатина с ¼ чаша вода в малка купа, за да се смесят. Остави сместа 15 минути до пълното абсорбиране на желатина.

  • Смеси Активиа и ½ чаша сметана в средна купа. Загрей захарта и остатъка от сметаната в малка тенджера и пусни котлона на средно ниво, като често разбъркваш, докато сместа стане гореща и захарта се разтвори (около 2 минути).

  • Смеси с желатина до получаването на хомогенна смес.

  • Раздели сместа между 8 малки купички, чаши за кафе или всеки малък съд, който искаш да използваш за сервиране. Охлади за поне 2 часа в хладилника.

  • Преди да сервираш, украси панакотата със стафиди, кайсии, шам-фъстък или други ядки и плодове по желание.