Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

ПробиотициЗа продуктаФибри и пълнозърнести културиКонсумация

Активиа пробиотичен продукт ли е?

Английският микробиолог Фулър, дефинира термина „пробиотичен” като „натурална добавка на базата на живи бактерии, които играят ползотворна роля върху приемника, подобрявайки равновесието на чревната флора“. Именно това е ефектът на пробиотичната бактерия Bifidus Actiregularis, която се съдържа във всеки продукт на Активиа.

Активиа съдържа ли глутен?

Съдържанието на всеки един наш продукт е коректно представено върху опаковката, съгласно изискванията на действащото законодателство. Това важи в пълна степен и за наличието на потенциален алерген, какъвто е глутенът. Когато той присъства в даден продукт, вие ще откриете информация за това върху самия продукт.

Защо пробиотиците не оказват незабавен ефект?

Пробиотиците не са химически вещества, както например лекарствата, които трябва да се абсорбират чрез стените на чревния канал и да циркулират с кръвта в организма. Пробиотиците са „добронамерени бактерии”, т.е. микроскопични живи организми, които живеят редом до останалите бактерии, които съставляват чревната флора в чревния канал, и оказват ползотворни ефекти върху здравето ни.
За разлика от бактериите, които съставляват чревната флора, пробиотиците не колонизират за продължителен период от време чревния тракт. Затова, техният ползотворен ефект се проявява във времето и има временен характер, продължавайки няколко дни или седмици след прекъсването на консумацията, което обяснява на свой ред, защо пробиотиците трябва да се поемат редовно.

Каква е разликата между Активиа и останалите кисели млека?

Активиа съдъжа пробиотични бактерии Bifidus Acriregularis, които остават активни през целия период на годност на продукта и са устойчиви на въздействието на стомашните киселини, за да може да достигне до дебелото черво, където оказва благоприятни въздействия. Bifidus Actiregularis не колонизира и не се размножава в чревния тракт, тъй като средата на живот, към която се е приспособила е млякото. Затова, след приблизително 2 седмици от прекратяването на консумацията на Активиа, тя практически изчезва от чревния тракт.

Какво е Bifidus ActiRegularis?

Бифидус (научното название на „Бифидобактериум лактис ") е вид бактерия, открит през 1899 г. от Анри Тисие, изследовател към Института „Луи Пастьор” в Париж. Днес знаем, че видът „Бифидобактериум” включва над 30 вида, адаптирани към различни среди на живот, между които и под-видът „лактис”, който обитава единствено млякото, и който се използва в пробиотичните кисели млека.
През 1906 г., Тисие открива, че бифидобактериите съставляват по- голяма част от чревната флора на децата захранвани със майчино мляко.
В България „активиа” присъства от 2001 г., и е добре позната сред марките млечно-кисели продукти на пазара.

Какво е Активиа?

Активиа е регистрирана марка на Данон , която присъства в много страни в цял свят. Активиа, като храна, млечнокисел продукт, който съдържа двете традиционни млечно-кисели бактерии и в допълнение бактерията „Bifidus Actiregularis”. Като всеки млечен продукт, Активиа съдържа и калций, който също е необходим за нормалното функциониране на храносмилателните ензими.

Какво е млечнокисел продукт и какво има в него?

Активиа е млечнокисел продукт, но за разлика от традиционното кисело мляко, в Активиа има и трета млечнокисела бактерия /Бифидус Актирегуларис/, освен традиционните Лактобацилус Булгарикус и Стрептококус Термофилус.

Какво е пробиотик?

Терминът „пробиотичен” (за добър здравословен живот) се появява в началото на 20 век, благодарение на руския лауреат на Нобелова награда, Илия Мечников. През 1907 г. този биолог е считал, че млечно-киселите бактерии, присъстващи във ферментиращото мляко, произхождат от дълголетните българи, които са големи консуматори на кисело мляко. Впоследствие, Институтът „Луи Пастьор” в Париж е извършил анализ, идентифициране и изолиране на някои млечни бактерии, присъстващи в традиционното кисело мляко, като е подготвил първите ферментиращи култури, използвани за производство на кисело мляко от първата половина на миналия век. Те са били използвани в Барселона, от Исаак Карассо, основателят на марка Данон. В началото, киселите млека Данон са били продавани в аптеките и препоръчвани на лица, които страдат от стомашно-чревно разстройство.
Извършените проучвания към днешна дата в много страни посочват, че пробиотиците са считани, както от лекари, така и от консуматори като средство за постигане на по добро здраве.

Какво е чревна флора?

Чревната флора е популация от активни бактерии, които обитават чревния канал на човека. По-малко се срещат в стомаха и в началото на хранопровода, поради присъствието на солната киселина в стомаха. Чревната флора е един микробиологичен космос, който ние носим в себе си през целия живот, и който наброява приблизително стотици хиляди милиарди бактерии, от над 400 вида. При раждане, чревният ни канал е стерилен, като процесът на колонизиране с бактерии продължава във времето по пътя на консумирането на храни. Основната роля на чревната флора се състои в това да деградира остатъците от несмлените храни в такава форма, че същите да могат да преминат през чревния канал и да бъдат изхвърлени навън.
Освен тази роля, бактериите от чревната флора, спомагат за деградирането на някои части от поетата храна до форми, които позволяват да бъде асимилирана от организма, при синтеза на някои витамини, противопоставят се на устойчивостта на някои патогенни бактерии, вероятно породени в резултат на някакво заболяване. Ролята им се проявява следователно, както в процеса на хранене, така и в защитните процеси.
Повърхността на чревния канал е приблизително 200 кв.м., много повече от повърхността на кожата. Чревният канал, следователно се явява широка врата за проникване на бактериите и токсините. Чревната флора е стражът на човешкия организъм, който живее, за да поддържа здравето на човека.

Какво представляват пълнозърнестите култури?

Терминът пълнозърнести характеризира степента, до която е обработено зрънцето. При преработването на зърнените култури се махат много от зърнените обвивки и остава само най-вътрешната част, която съдържа главно нишесте и кълнчето. При пълнозърнестия вариант се запазва по-голяма част от външната обвивка. Зърнената обвивка е източник на полезни хранителни вещества, но и на витамини и по-специално на витамини от групата „В”. Затова зърната на пълнозърнестите култури представляват натурални хранителни и здравословни суровини, които съставлява основата на хранителната пирамида, използвана от нутриционистите/ специалистите по хранене, като препоръка за здравословно хранене.

Какво представляват фибрите?

Хранителните фибри са дълговерижни несмилаеми въглехидратни структури от растителен произход. Те се срещат в растенията, плодовете, зеленчуците, зърнените култури, а оттам може да бъдат добавени и в свежите млечни продукти.

Кога трябва да се яде Активиа? По колко Активии на ден може да се консумира?

Активиа е млечнокисел продукт и може да се яде по всяко време. Виж нашите продукти:

Кой може да консумира Активиа? За кого е предназначена?

Активиа с Бифидус АктиРегуларис може да се консумира от всяка възрастова група, от жени и мъже, които се стараят да водят здравословен начин на живот и балансирано хранене.

Може ли Активиа да се консумира от деца или бременни?

Активиа притежава всички ползи на киселото мляко и като млечен продукт набавя и най-важните хранителни елементи на млякото: калций, протеини и витамини. В допълнение, съдържанието на всеки наш продукт е представено върху опаковката, в съответствие с изискванията на законодателството. Ако имате някакви специфични здравословни проблеми и като цяло по теми свързани с храненето по време на бременност, следва да се консултирате със съответният медицински специалист или акушер-гинеколога, проследяващ Вашата бременност. По въпроси свързани с храненето на малки деца, които имат различен хранителен режим, Ви съветваме да се консултирате с вашия педиатър. Той познава Вашето дете и неговото развитие.