You are here!!


Кои от тези нови тенденции при свежите храни вече сте опитвали?

Обикновено сте първите, които научават за най-новите тенденции в здравословното хранене, но сте по-скоро скептични, когато става дума за мода в храненето, която си отива толкова бързо, колкото е и дошла. Предлагаме ви поглед към тазгодишните тенденции в храните, които трябва да опитате, и се ограничихме само до онези, които си заслужава да заемат място в хладилника ви.

Къдраво зеле (Кейл)

Къдравото зеле е пълно с хранителни вещества и от години вече е сред любимите хранителни продукти на епикурейците, които се грижат за здравето си, въпреки че едва наскоро този зеленчук с тъмни зелено-морави листа стана широко известен. Някои експерти го приветстват като „краля” на зелените храни – къдравото зеле е известно с хранителните си качества, въпреки ниското съдържание на калории. Както много други тъмнозелени кръстоцветни зеленчуци, къдравото зеле може да нагарча, ако не е сготвено правилно. Тайната е във варенето, а ако го сервирате в салата, използвайте лимонов сок в дресинга, за да станат листата по меки.

Бобовите култури

Най-разпространените бобови храни включват лещата, соята, фъстъците, червеният фасул и нахута. Те са богати на фибри и сложни въглехидрати и в същото време са с ниско съдържание на мазнини. Бобовите храни могат да се включат в редица ястия. Салата от различни видове боб например е не само вкусна, но ще ви зареди с енергия за целия ден. А защо не приготвите лютиво чили за вечеря с червен боб? Каква е вашата любима рецепта с бобови храни?

Морски водорасли

Да, вярно е! Морските водорасли са най-обсъжданата тенденция в храните този сезон и дори си имат своя собствена фондация. Независимо дали е приготвена като зелено смути или се поднася като добавка към основната салата, тази суперхрана съдържа високи нива на йод, който според изследванията намалява психическата и мускулната умора, влияе добре на сухата коса, на кожата и ноктите, а също така ползите от консумацията на морски водорасли са дългосрочни. Почерпете вдъхновение от японската кухня и използвайте комбинация от различни морски водорасли и сусам, за да създадете уникална и вкусна салата.

Гответе "от корен до стъбло"

Като човек, който пази околната среда, знаете колко е важно да не се изхвърля храна. Това означава да дадете криле на въображението си с остатъците от храната, а не просто да ги изхвърлите. Използването на всяка част от плодовете и зеленчуците, които купувате, се нарича готвене „от корен до стъбло”, което е популяризирано от кулинарната писателка Тара Дъган, и е идеалната възможност да покажете креативността си в кухнята! Приемете го като предизвикателство за кулинарните ви способности – не изхвърляйте нищо от храната и ще откриете колко много можете да създадете с остатъците: измислете супи, ястия, сготвени в глинени съдове, бульони, салати и още, и още...

Овкусена вода

Важна за вашето здраве, но понякога безвкусна, водата съставя до 50-75 % от човешкото тяло. Най-новата тенденция смесва тази животоспасяваща течност с любимите ви свежи плодове, зеленчуци и дори подправки, а резултатът са множество свежи и вкусни напитки! Опитайте вода с манго и мента като алтернатива на пролетните коктейли или вълнуваща комбинация от краставица, лимон и кориандър, за да се събудите рано сутрин.

С кои от тези тенденции при свежите храни вече сте готвили? Има ли още нещо, което бихте добавили към списъка?

ВДЪХНОВИ СЕ
Здравословен начин на живот