You are here!!


Как тренировките подпомагат умствената дейност и здравето

Знаете, че редовните и натоварващи тренировки са жизненоважна част от здравословния начин на живот – те са ключът към поддържането на физическата сила и издръжливостта. Но знаехте ли, че енергичните физически упражнения също така подобряват умствената дейност и влият добре на цялостното състояние на духа и тялото? Психическото здраве не е „само в главата ви”. Ето защо физическите упражнения ви поддържат в идеална психическа форма и влияят добре на емоционалното ви състояние.

Ежедневните тренировки ви карат да се чувствате хармонично. Също така по естествен начин облекчават стреса, а предизвикателството да достигнете нови постижения е мотивиращо. Независимо дали предпочитате йога, съчетана с кардио упражнения, или джогинг на чист въздух, няма съмнение, че хубавото изпотяване и ускореният сърдечен ритъм са изключително важни да останете в топ форма. Също така според изследванията физическите упражнения помагат на мозъка ви да работи по-добре и са важна част от цялостното добро състояние на духа и тялото ви. Ето защо.

ИНТЕНЗИВНИТЕ УПРАЖНЕНИЯ ВЛИЯЯТ ДОБРЕ НА ПАМЕТТА И УМСТВЕНАТА ДЕЙНОСТ

Харесва ви да показвате най-доброто от себе си? Стремежът към все по-добри резултати, за да се постигне по-добро ниво на физическа издръжливост, също влияе добре на паметта и умствената дейност. В изследване, проведено в университета на Британска Колумбия, учените откриват, че редовните аеробни упражнения – тези, които карат сърцето да помпат кръв, а потните жлези да отделят пот – увеличават размера на хипокампа, областта в мозъка, която играе роля във вербалната памет и ученето*. Интензивните тренировки са ваш съюзник, когато се стремите да дадете най-доброто от себе си на работното място и да се справяте с предизвикателствата за ума ви.

УПРАЖНЕНИЯТА ПОДСИЛВАТ ДОБРОТО ОБЩО СЪСТОЯНИЕ И ЕМОЦИАЛНИЯ БАЛАНС

Редовните тренировки не само поддържат ума и паметта ви активни, но изследванията показват, че също така допринасят за доброто общо състояние и емоционалния баланс**. Едно проучване показва, че хората, които тренират по-редовно, имат по-позитивни нагласи, нивата им на стрес и тревожност са много ниски и имат по-добро общо емоционално състояние.

Спортът може да стане още по-приятен, ако слушате музика, докато тренирате. Спортувайте с приятел, за да се насърчавате един друг по пътя към по-добрите резултати, а в същото време ще сте в добра компания и няма да ви е скучно. Мотивацията винаги е ключът към постигането на целите.

Вече сигурно е напълно ясно колко силна е връзката между редовните и интензивни тренировки, умствената дейност и общото здравословно състояние. Готови ли сте да увеличите физическото си натоварване и да преминете на следващото ниво на физическо, емоционално и психическо здраве? Направете го.

Какво ви мотивира да тренирате – ползите за психиката или физиката? Или пък и двете?

ВДЪХНОВИ СЕ
Здравословен начин на живот