You are here!!


Как йогата помага да намерите вътрешния си баланс

За някои жени, които трябва да се грижат за кариерата, семейството и социалния си живот, йогата може да се стори ненужна – загуба на време или прекалено „ню ейдж“ (New Age). Други пък може да гледат скептично на типичното за йогата преминаване от една невероятна поза в друга – някои изискват толкова баланс, че приличат на циркови номера.

Но йогата не е гимнастическо изпълнение или цирков номер, тя е древна индийска система от практики, която трансформира не само тялото, но и ума. Независимо какъв вид йога практикувате – по-леката Хатха или по-енергичната Ащанга – от десетилетия са известни ползите от редовните занимания: стегнато тяло, повишена гъвкавост и по-силни мускули.

Една от целите на йогата е да изгради връзка между ума и тялото, да ви помогне да достигнете състояние на покой и да се освободите от всичко. Кога за последно успяхте да прочистите ума си?

Няма нищо по-успокояващо от това да седнеш в поза лотос – с кръстосани крака – и да се концентрираш върху дишането си, върху всяко вдишване и издишане. Дори по-динамичните пози ще ви помогнат да се почувствате в хармония с тялото си. Тази връзка между ум и тяло, както и усещането за вътрешен баланс, се ражда и по време на извършването на последователните движения и смяна на позите.

„Винаги подканям хората да изследват телата си: да сгъват колене, да разгъват ръце, да движат бедрата си наляво-надясно. Така упражняват позите, като се концентрират върху усещанията,“ обяснява Ермин Пруние, йога инструктор в Париж.

Важното е да не се натоварвате прекалено, а да извършвате всяко движение възможно най-осъзнато. Позата шавасана – лягате по гръб, отпускате напълно тялото и прочиствате ума – дори може да ви помогне да спите по-дълбоко. Йога активира производството на невротрансмитера GABA, който ни позволява да се отпуснем, помага ни да се борим със стреса и безсънието. Ще откриете, че ако можете да се освободите от стреса както физически, така и психически, ще може да се насладите по-пълноценно на моментите от живота, особено на онези, прекарани с любимите хора.

ВДЪХНОВИ СЕ
Здравословен начин на живот