You are here!!


Как да разкриете потенциала си на работното място

Справяте се добре в работата си, но е важно колегите и клиентите ви не само да ви оценяват, но също така да виждат потенциала ви да се развивате напред и нагоре. Признаването на вашия потенциал не само ще ви придвижи напред в кариерата, но също така ще откриете, че ви дава още по-голям стимул да се развивате!

Бъдете в настоящия момент

Важно е да сте в настоящия момент както физически, така и психически – не само на срещи, но и във всеки професионален разговор, в който участвате. Ако сте поканени да присъствате на среща, която не ви засяга пряко, отидете. Фактът, че сте физически там ще бъде забелязан и оценен. Постарайте се да участвате в разговора с поне един коментар. Дори и просто да зададете въпрос или да направите комплимент на някого и неговото предложение, това ще покаже интерес и загриженост, а колегите ви ще забележат това (съзнателно или не) и ще ви се възхищават.

Следете развитието си

Редовното следене на вашето развитие и прогреса на проектите ви е важно по две причини. Първо, ако клиент или колега не е доволен от работата ви, ще разберете веднага и ще можете да се погрижите за проблема, преди да стане сериозен. От друга страна, ако работата върви добре, вашата загриженост ще напомни на клиента/колегата ви за вашия успех и способности.

Останете позитивно настроени

Понякога е по-лесно да се каже, отколкото да се изпълни, но ентусиазираното отношение, което показва, че можете да се справите, не само е гаранция, че колегите ви ще се радват да работят с вас, но ще има и добър ефект върху психиката ви.

Покажете лидерските си качества

„Трябва да осъзнаете, че лидерството никога не е свързано с технологиите, а с хората” (Боб Бърг) Наистина е така – лидерството е свързано изцяло с управлението на хората. Покажете дипломатическите си и ръководни качества, вземайки повече млади колеги под крилото си. Ще спечелите уважението им, играейки ролята на модел за тях, а също така другите ви колеги ще забележат усилията ви и вродените ви лидерски качества.

Бъдете отборен играч

Важно е да сте лидер, когато искате да разкриете потенциала си на работа. Но също толкова важно е да покажете колко добре работите с други хора. Отделете време, за да чуете мнението на колегите си и да избегнете негативни критики. Когато е възможно, поздравявайте колегите си за успехите на екипа и те ще ви запомнят с добро.

Използвайте въображението си

По природа сте проницателен и креативен човек, така че се уверете, че и колегите ви забелязват това! Гледайте на всеки възникнал проблем като на възможност да използвате способностите си, за да откриете разрешение преди всички останали. Понякога е полезно да мислите извън общоприетите рамки, а креативните ви усилия да разрешите някоя спънка ще бъдат високо оценени. Въображението ви също може да влезе в употреба, когато правите предложения: как да подобрите работата, ефективността или как да рационализирате и модернизирате някой процес. Вашите колеги ще оценят творческия ви потенциал, когато отделяте време да улесните живота на всички и да направите работния процес по-ефективен.

ВДЪХНОВИ СЕ
Здравословен начин на живот