You are here!!


Как влияе музиката на душата и тялото ви

Класическа, джаз, електронна или рок, музиката може да ни повлияе положително. В зависимост от това, което слушаме, музиката може да ни успокои или стимулира. Според една известна поговорка "музиката успокоява ума". В наши дни разполагаме и с доказателства, че музиката в действителност допринася за хармонията на вътрешния ни свят. Успокоява ни след напрегнат ден, прогонва напрежението и стреса. Бавното темпо има положителен ефект върху пулса ни и успокоява дишането. След натоварен ден на работа с всички онези папки и взаимоотношения, с които е трябвало да се справяте, какво по-хубаво от релаксираща музика, която да послушате на път за дома или за няколко минути в стаята си. Цялото семейство ще извлече ползи от слушането на музика, когато си пуснете някой албум вкъщи.

Музиката подобрява настроението ви

Музиката може да прогони лошото ви настроение или да ви накара да се почувствате по-добре. Удоволствието, което изпитваме, докато слушаме музика, увеличава отделянето на допамин в мозъка – хормонът на щастието. По този начин мозъкът регулира негативните емоции и ни прави по-щастливи. Ако вашият тийнейджър настоява, че R&B музиката, която слуша, го кара да се чувства като властелин на света, то това е самата истина. Музиката, особено ниските тонове, ни карат да се чувстваме могъщи и повдигат самочувствието ни*. Слушането на музика, докато тичате, ви кара да забравите за болката в мускулите и улеснява усилията ни, като ни кара да се чувстваме леки като перце.

И ви прави по-продуктивни

Каквато и да е музиката, ритъмът е чудесен стимулант и ви изпълва с енергия и смелост, когато трябва да се справите с някоя специфична задача. Пуснете си приятна мелодия, за предпочитане инструментал - вокалите често са разсейващи – това е невероятен начин да се концентрирате. Някои предпочитат електро-джаз, други – класическа музика. Слушането на музика на работното място е добър начин да се преборите с разсейващите имейли, Facebook или разговорите около вас. Ще се съсредоточите по-добре, ще се концентрирате в задачите си и ще сте по-продуктивни.

ВДЪХНОВИ СЕ
Здравословен начин на живот