You are here!!


Какви са ползите от лененото семе?

Мнозина са чували за лененото семе и вероятно също знаят, че е изключително полезно. През последните години то добива все по-голяма популярност и дори започва да се използва от шеф-готвачи на гурме ресторанти. Разбира се, това не е случайно. Причината се крие в изключителните свойства на сусамоподобната семка.

Лененото семе представлява малки маслодайни семена, които първоначално са започнали да се използват в Китай и Египет преди хиляди години. Археологически данни показват, че ленените семена са се използвали още преди 5 000 години в древен Вавилон.  

 

Семето е прекрасен източник на диетични фибри, омега-3 мастни киселини и лигнани. Лененото масло има около 50% концентрация на омега-3 мастни киселини, което го прави едно от най-наситените в сравнение с всички останали растителни масла. Трябва да отбележим обаче, че за разлика от лененото семе, лененото масло не съдържа никакви фибри и много малко лигнани. В съдържанието му ще открием около 20% белтъчини, 30% въглехидрати и над 40% мазнини. Богато е на витамини от група B и минерали.

 

5 ползи за тялото

 

Лененото семе е чудесно за здравето на сърцето и на храносмилателната система, за укрепване на имунната система, а също и за косата. То дори може да намали нивото на холестерола и евентуално на кръвното налягане при някои хора.

 

1. Високо съдържание на фибри, малко въглехидрати

Това означава, че лененото семе подпомага за детоксикацията на дебелото черво, създава усещане за ситост, потиска апетита и може да помогне при необходимост от намаляване на теглото. Добре е да се стремим да консумираме между 25-40 грама фибри дневно, а лененото семе е отличен източник на такива.

 

2. Омега-3 мастни киселини

В лененото семе процентът им е по-висок от този в рибеното масло! Те са изключително полезни за развитието на организма и за поддържането на здрава сърдечно-съдова система.

 

3. Ленено семе за здрава кожа и коса

Редовният прием на ленено семе прави косата по-здрава и блестяща, а също заздравява структурата на ноктите и избавя кожата от нежелани симптоми на акне или различни екземи. Семето подхранва кожата и косата, като осигурява есенциални мастни киселини, както и витамини от група B, които могат да помогнат за намаляване на сухотата и лющенето. Можете да приемате до една-две супени лъжици ленено масло на ден, за да хидратирате кожата и косата си. Също може да се смесва с етерични масла и да се използва локално като естествен овлажнител на кожата.

 

4. Високо съдържание на антиоксиданти (лигнани)

Едно от най-големите предимства на лененото семе е високото съдържание на антиоксиданти, по-специално типа, наречен лигнани. Лигнаните помагат за намаляването на свободните радикали, поради което лененото семе действа като естествен цяр срещу стареене, помага при хормоналния баланс и има клетъчно регенериращ ефект.

 

5. Подпомага храносмилателната система

Една от най-добре проучените ползи от лененото семе е способността му да подпомага храносмилателните процеси. Различни съставки в семето помагат при възпаление и защитават лигавицата на стомашно-чревния тракт. Освен това полезната семка насърчава създаването на полезната чревна флора дори при хора без проблеми с храносмилателната система. Поради голямото количество на магнезий, друго хранително вещество, което стимулира храносмилането, лененото семе благоприятства нормалното функциониране на стомаха и червата.

 

Не е случайно, че около 90-те години лененото семе добива популярност в здравната и хранителната индустрия, тъй като то се превръща в основна част от хранителни режими, използвани при борба със сърдечни болести и много други заболявания. Днес това се счита за една от най-добрите храни за намаляване на възпалението и насърчаване на здравето на стомаха и червата.

 

Ние ти предлагаме две неустоими комбинации с ленено семе, а именно с киви и круша или с манго и ананас. Кой от двата вкуса повече ти допада? Сподели мнението си на Facebook страницата ни - Activia BG

 

 

ВДЪХНОВИ СЕ
Здравословен начин на живот